Ik begon aan de mindfulnesstraining vol nieuwsgierigheid, gecombineerd met een gezonde dosis scepsis. Een idee van wat het me allemaal zou kunnen brengen had ik niet bepaald.

Nog altijd kan ik niet helemaal bevatten hoeveel het wel niet voor me betekent blijkt te hebben. De oefeningen geven evenwicht aan mijn dag en ik leef gezonder (ben minder gaan drinken en gestopt met roken, terwijl ik van tevoren niks van dit alles van plan was en dit soort zaken ook helemaal geen onderdeel van de cursus is; ik merkte slechts dat het voor mij logisch eruit voortvloeide). Ook op creatief vlak blijkt het een sterk positieve stimulans, de rust en helderheid die de meditaties in mijn kop brengen zorgen ervoor dat ik gerichter en geconcentreerder kan schrijven.

Waarom Nicoline zo’n fantastische begeleider is, is dat zij volstrekt niet zweverig overkomt. Ik kan daar nogal allergisch voor zijn, daarom is het een verademing te merken dat dat in het geheel niet nodig is. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat je door haar nuchtere (maar ook geduldige, meelevende en humorvolle) aanpak juist veel sneller tot de kern komt. Dan merk je dat mindfulness op de eerste plaats iets wonderbaarlijk praktisch is. Inmiddels kan ik mijn dagelijks leven moeilijk voorstellen zonder de in deze acht weken opgedane wijsheid en vaardigheden.