Mindfulness
Mindfulness is leven met aandacht, het makkelijkste kun je indenken welke levenshouding dat is, als je eens nagaat wat de tegenhanger precies is: Leven op de automatische piloot. We leiden ons leven vaak als een aaneenschakeling van routineuze handelingen, terwijl ondertussen onze gedachten gaan naar gebeurtenissen in het verleden of in de toekomst. Zo leven, met versnipperde aandacht, creëert stress en een gevoel van niet verbonden zijn met jezelf en je omgeving.

Verbinding
Je kent waarschijnlijk ook momenten waarin je wel helemaal verbonden bent met de wereld om je heen. Bijvoorbeeld als je een mooi muziekstuk hoort, als je verliefd bent en al je aandacht gericht is op de ander, of misschien als je een prachtige ervaring in de natuur hebt. Dan merk je dat je gedachten verstommen en je aandacht helemaal bij het moment is.

Opmerkzaamheid 
Mindfulness is dus opmerkzaamheid of aandachtigheid, en is de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Door je aandacht te sturen, kun je de gedachten in je hoofd loslaten, je kan je makkelijker ontspannen en beter concentreren. Je geest wordt rustig. In deze rustige geest leer je processen en automatische patronen herkennen bij jezelf en krijg je de keuze om er op een andere manier mee om te gaan. Je kan dan beter je grenzen aangeven.

Vaardigheid
Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. Bijvoorbeeld in een achtweekse mindfulness training, deze training is in de afgelopen 35 jaar veelvuldig wetenschappelijk onderzocht en wordt steeds bewezen effect te hebben.

De 8-weekse training
Mindfulness training is niet een theoretische, maar een praktische training. Je leert door te doen, en maakt je de vaardigheden in de loop van de 8 weken eigen. Tijdens de training komen we wekelijks bij elkaar met een groep (6-14 deelnemers) in sessies van 2,5 uur om te oefenen. Na de achtweekse training ben je in staat om in je dagelijks leven een aandachtsvolle levenshouding aan te nemen, en heb je de tools ontwikkeld om een regelmatige meditatieroutine onderhouden.

Programma
In de achtweekse training maak je je verschillende meditaties eigen; zit- en loopmeditatie, doe je bewegingsoefeningen en leer je praktische aandachts- en concentratieoefeningen. Daarnaast krijg je een theoretische onderbouwing van de psychologie achter meditatie en is er elke sessie ruimte om je eigen ervaringen te bespreken. Gedurende de training geldt als richtlijn een tijdsinvestering van drie kwartier per dag.

Trainer
Nicoline Smalbraak (1984) is gedurende haar studie wijsbegeerte en psychologie voor het eerst met Oosterse filosofie in aanraking gekomen. Vanuit een wetenschappelijke interesse werd zo een wereld van nieuwe denkbeelden voor haar ontsloten. Na een jarenlange flirt met meditatie en het volgen van retraites in binnen- en buitenland besloot zij een opleiding te volgen bij het Centrum voor Mindfulness. De wetenschappelijke manier waarop meditatie in mindfulness benaderd wordt, is er een waarbij Nicoline zich thuis voelt. Haar aardse en praktische aanpak maakt de meditatie en mindfulness lessen die zij geeft heel toegankelijk. Zij geeft behalve 8-weekse trainingen ook losse Mindfulness lessen aan De Bewustzijn School. Zij is aangesloten bij de VMBN in categorie 2.

Aanmelding
Wil je je aanmelden voor een training? Of ben je benieuwd wanneer de volgende training is? Ongeveer iedere twee maanden start er een nieuwe achtweekse mindfulnesstraining waar je aan mee kan doen. Stuur een berichtje naar nicoline@freelancefilosoof.com voor meer informatie.

Intakegesprek
Als je je hebt aangemeld voor een achtweekse training, neem ik contact met je op voor een (telefonisch) intakegesprek. In dit gesprek maken we alvast kennis en kunnen je vragen stellen over de training, en wil ik graag onze verwachtingen afstemmen. Hierna betaal je het cursusgeld en heb je definitief een plek in de groep.

Annulering
Als je aanmelding definitief is geldt de volgende annuleringsregeling. Tot vier weken voor aanvangsdatum wordt € 55,- in rekening gebracht. Bij annulering van vier weken tot een week voor aanvangsdatum is dat 50% van het cursusgeld. Binnen een week voor aanvangsdatum is geen restitutie mogelijk.

Ik hoor graag van je als je interesse hebt!

Liefs,
Nicoline