Hoe draai je tegenslag om in groei en leer je jezelf (weer) volledig te vertrouwen?

In september gaan de deuren open van de audiocursus ‘Mindful Confidence’. Voor iedereen die in zelfvertrouwen wil groeien. En als er EEN iemand is die enorm veel zin heeft om alle oefeningen, tools en lessen die in de cursus besproken worden te oefenen, dan ben ik dat zelf. Yes, you heard me. Ik volg mijn eigen cursus. Al een tijdje overigens.

Iedereen kan in zelfvertrouwen groeien

Heel eerlijk? Dit jaar was niet mijn beste jaar. Ik heb nog steeds niet helemaal het zelfvertrouwen waar ik normaal aan gewend ben. In deze cursus deel ik met jou al mijn tools & trucs om mijzelf te helpen me weer beter te voelen. En nu ik goed op weg ben? Heb ik zin om al mijn inzichten met jou te delen!

Want ook ik zit mijzelf soms in de weg door precies dingen te doen en denken die niet behulpzaam zijn. Soms wel stapjes nemen om er weer bovenop te komen, en dan weer niet. En als je een mens bent, weet je net als ik wat er een deuk oploopt als je jezelf saboteert: Je zelfvertrouwen.

De wereld is niet onder je controle

Afgelopen jaar was mijn hoofd niet zoveel bij mijn bedrijf. Waar dan wel? Bij mijn vader (die ziek is) en bij twee miskramen. Verdriet, machteloosheid en onzekerheid zijn de drie voornaamste emoties die ik voelde.

Oef, als je er zelf mee geconfronteerd wordt, is dat toch wel lastig

Als mindfulness trainer (en als mens) weet ik natuurlijk: de wereld is niet onder onze controle, en pijn hoort nu eenmaal bij het leven. Maar oef, als je er zelf mee geconfronteerd wordt, is dat toch wel lastig. Als je je iets minder voelt, blijf je aan de ene kant gewoon jezelf, maar aan de andere kant wordt je ook iemand anders.

Jezelf leren kennen op een andere manier

Een deel van mijn persoonlijkheid was de oude vertrouwde Nicoline. Nog steeds relativeringsvermogen, grapjes maken, lekker eten en boeken lezen.

Yogales geven en meditaties begeleiden deed ik met plezier. Op een podium staan en een lezing geven? Ook geen probleem. Gekke dansjes doen en liedjes zingen op straat als ik op mijn nichtje pas? Ja hoor!

Het is ook niet meteen zo dat als je iets vervelends meemaakt, je helemaal nergens meer van kan genieten. Althans, dat geldt voor mij.

Maar er was ook een deel dat zich kwetsbaar, klein en verdrietig voelde. Nog steeds wel een beetje. Maar dat deel was ook nog eens teleurgesteld in haarzelf! Dat maakt het natuurlijk alleen maar erger. In plaats van zichtbaar te zijn, wilde ik me verstoppen (een van de redenen dat ik zo weinig op Instagram en online ben geweest dit jaar). In plaats van hard werken had ik behoefte aan uitslapen en wandelingetjes maken.

Een stapje terug zetten

Als er veel op je pad komt is het logisch dat je een pas op de plaats maakt. Maar als je minder doet heb je ook minder resultaten. Tenminste, op zakelijk gebied. Als ondernemer ervoer ik tijdens mijn impasse stress en schuldgevoel. Ik heb dit jaar voor mijn gevoel zelfs stappen terug gezet. In januari dacht ik iemand aan te nemen, nu voelt het alsof ik voor het eerst een bedrijf begin.

Het leven is voor iedereen soms een worsteling. Daar kan ik mijzelf natuurlijk niet van uitzonderen.

De drempel die ik voelde om gewoon aan de slag te gaan? Zichtbaar zijn, wat nodig is voor sales, vond ik lastig. Het voelt nep en hypocriet om levenslessen te delen, terwijl ik zelf ook worstel met het leven. Idioot eigenlijk, want de belangrijkste les die ik keer op keer geef aan mijn klanten is dat het leven voor IEDEREEN soms worsteling is. Daar kan ik mijzelf natuurlijk niet van uitzonderen.

Klik hier als je nu al een kaartje wil!

Innerlijke groei is niet metéén zakelijke groei

Training geven of coachen dat ging goed. Aandacht geven aan mijn klanten en deelnemers, “holding space”, hen helpen om gevoelens een plek te geven, dan heb ik nergens last van. De kennis van vijf jaar trainingen geven en coachen is natuurlijk niet meteen weg. Ik denk zelfs dat mijn inzicht in het leven nu beter is. Mijn inlevingsvermogen in anderen en empathie is gegroeid, ik ben dus een betere coach dan ooit!

Ook content schrijven, meditaties opnemen, programma’s ontwikkelen en strategisch nadenken over waar ik allemaal heen wil met mijn bedrijf… Geen enkel probleem. Ik durf zelfs wel te zeggen dat deze cursus een van de beste dingen is die ik heb gemaakt.

Maar marketing voeren om mijzelf te verkopen of klanten aan te trekken… Zeg maar, precies het belangrijkste om een goedlopend bedrijf te hebben? Jeetje dat was een obstakel. Normaal zeg ik dingen als: “Wil je je leven veranderen, leren hoe je gelukkig kan zijn, jezelf volledig accepteren en vol zelfvertrouwen zijn?” Maar dat kan ik alleen met overtuiging doen als ik mij helemaal goed voel.

Hee innerlijke criticus! Ben je daar weer

Er gebeurt namelijk iets in je hoofd. Als je je op je slechtst bent, en eigenlijk wel steun kan gebruiken, komt in plaats van steun je oude vertrouwde ‘vriendin’, de innerlijke criticus, om de hoek. “Laat dan zien hoe het moet, als je zo gelukkig bent, huichelaar!” Helaas verlaat die stem je nooit helemaal, hoeveel affirmaties je ook doet, mediteert en schrijft in je dagboek. Of welke andere vorm van selfcare je beoefent.

Wat wel gebeurt, als je goed voor jezelf zorgt en een deep dive neemt in wat er in je hoofd gebeurt, is dat je innerlijke criticus weer in kracht afneemt. Een stem die alleen nog soms zacht fluistert, terwijl jij tegen haar zegt: “No worries vriendin, ik kan dit wel aan, dankjewel voor je advies, maar ik luister er even niet naar”.

Maar goed, dat gebeurt dus niet van de een op andere dag. Gelukkig kan je er wel stap voor stap naar toe werken. En dit is één van de dingen die je in mijn cursus leert! Gebruik mijn tools en inzichten om jezelf te accepteren zoals je bent. Je leert ontdekken hoe je brein werkt en hoe je daarmee om kan gaan, en… je leert manieren om in actie te komen als je het eigenlijk RETE spannend vindt.

Dingen doen die je eigenlijk niet durft

Want dat is waar het om gaat bij zelfvertrouwen: De dingen die je steeds maar voor je uit schuift en ‘vergeet’. De dingen waarvan je zegt dat je het toch niet belangrijk vindt, terwijl je er wel steeds aan blijft denken, de dingen die je wel wil doen maar eigenlijk niet durft? Díe dingen doen, dáár krijg je zelfvertrouwen van.

Wat ik bijvoorbeeld doe dat ik eigenlijk niet durf? Deze blog delen. Ik vind het enorm spannend. Het voelt een beetje als een ‘coming out’. Ik ben een meditatie trainer en lifecoach die het zelf moeilijk heeft. En ALSNOG denk ik dat ik jou iets kan leren… hoe durf ik? ?

Het lijkt net alsof we allemaal gewoon mensen zijn.

“Huh, coaches zijn toch de mensen die het zelf allemaal op orde hebben en zwevend door het leven gaan? Die hebben toch geen problemen?” Ik vul alvast in wat jij wel niet zal denken. Een voorbeeld van wat ons oerbrein automatisch doet als het je veilig in de comfort zone wil houden, en vooral NIET iets spannends wil laten doen. Mijn rationele brein weet, dat als je tot hier gelezen hebt, je waarschijnlijk wel het een en ander in mijn verhaal herkent. Het lijkt net alsof we allebei gewoon mensen zijn.

Moedig in het moment

Ik heb dus een tijdje getwijfeld of ik deze blog moest posten of niet. Of ik niet gewoon beter een happy de peppy en motiverend verkoop verhaal over mijn cursus de wereld in zou slingeren. (Natuurlijk heb ik ook een geweldige salespagina gemaakt. Klik hier om die te lezen).

Maar here we go: Ik vind dit spannend en ik weet niet hoe het zal uitpakken, maar het is in lijn met wie ik op dit moment ben. Het is een geschenk aan mijn toekomstige zelf (en misschien aan jou als jij er iets aan hebt en denkt: Hee, hier worstel ik ook mee!). Want radicaal eerlijk zijn over wie ik ben en hoe het met mij gaat, dat lucht op. Het geeft ruimte om te shinen en ‘er’ te zijn.

Het geeft me ruimte om iets te verkopen waar ik super trots op ben, en waarvan ik niet zou willen dat je het mist!

Klik hier als je nu al een kaartje wil!

Mindful confidence is te leren

En dat gun ik jou ook. Radicaal eerlijk zijn tegenover jezelf en je omgeving en tegenover de hele fucking wereld. Je authentieke badass zelf zijn, zoals alleen jij dat kan. Zonder excuses jezelf accepteren zoals je bent, op momenten dat het goed gaat, en op momenten dat je in de put zit. Fuck-ups maken en falen, omdat dat nu eenmaal bij het leven hoort, maar daarna iets leren en weer doorgaan. En dat keer op keer opnieuw.

Wat je in de cursus ‘Mindful Confidence’ gaat doen, zijn dingen die ik altijd met veel succes zelf heb toegepast & altijd doe met mijn klanten. Ik ben er met hernieuwd enthousiasme opgedoken in de afgelopen maanden, en heb de beste lessen voor jou geselecteerd. En omdat ik mijzelf zo in de weg zat, heb ik nieuwe inzichten want alles is opnieuw uitgeprobeerd!  Ik weet hoe je zelfvertrouwen gaat groeien, waar je op dit moment voor je gevoel ook bent.

Want dat is wat ik wil voor jou. Dat jouw zelfvertrouwen en liefde voor jezelf stap voor stap gaat groeien, net zoals ik mijzelf weer opgebouwd heb (en ja, het is een work in progress en daar ben ik trots op). Ik wil dat jij spannende dingen gaat durven, en trots bent op jezelf. Ik heb er enorm veel zin in om met de cursus te starten, en al mijn lessen van de afgelopen maanden met jou te delen!

Zelvertrouwen via je koptelefoon

Wat krijg je precies?

 • 7 audiolessen met verschillende thema’s die jou stap voor stap in actie brengen om je eigen wildste dromen waar te maken
 • Bij elke les een pdf met daarin de belangrijkste take-aways
 • Bij elke les een werkboek met reflectievragen om jou te helpen inzichten te krijgen
 • Uitdagende oefeningen om jou te helpen groeien in je zelfvertrouwen
 • Een challenge om je zelfvertrouwen een onmiddellijke boost te geven tijdens de cursus (en daarna!)
 • BONUS 1: Drie meditaties om jou te ondersteunen in jouw zelfvertrouwen
 • BONUS 2: Een besloten FB community om al je inzichten en vragen te bespreken
 • Als extra bonus voor deze eerste ronde in september, krijg je een trainer die zelf ook meedoet met alle oefeningen. Dat betekent extra content en advies in de Facebook groep met Live-calls en Q&A’s
 • Al deze lessen en materialen blijven voor altijd van jou en je kan zo lang of zo kort over de cursus doen als je wil, je kan er altijd op teruggrijpen. We lopen niet op een vast schema, omdat sommige lessen misschien even duren om te leren. Weet dat hoe je over jezelf denkt & voelt je levenswerk is, het houdt nooit op en er is altijd groei mogelijk!

Wat is de investering?

 • Ten eerste investeer je natuurlijk je tijd en aandacht. Reken er op dat je niet in één dag door de cursus heen gaat, alhoewel je de modules wel in een dag zou kunnen bingen. Het huiswerk en de oefeningen die je krijgt vergen tijd en aandacht, natuurlijk soulsearching en af en toe een beetje durf. Zoals met bijna alles geldt: “Wat je erin stopt haal je eruit”. Dus als je met de cursus mee doet (leuk!) geef jezelf dan ook de kans alle modules zorgvuldig te doorlopen.
 • Een kaartje kost €59,- daarvoor krijg je voor altijd toegang tot al het materiaal en de oefeningen.
 • Er is ook een mogelijkheid om naast de cursus van 7 lessen 1 op 1 coaching te krijgen van mij. Voor elke module een individueel gesprek van max. 90 min. Dan krijg je ondersteuning op alle dingen waar je in vast loopt. Ik heb voor de VIP cursus maar beperkt (6) plekjes beschikbaar en dat kost €492,- een schijntje als je bedenkt dat 1:1 coaching normaal €120,- per keer kost!

Het lijkt me TE GEK als je na het lezen van dit stuk denkt: Okay,  ik wil meedoen! Ik hoop dat je genoeg van jezelf houdt om deze stap te nemen en mij jou te laten helpen om de dingen te gaan doen die je eigenlijk (nog) niet durft. Om te groeien in je zelfvertrouwen en de hele wereld kennis te laten maken met jouw authentieke zelf.

De deuren gaan open in september voor deze prijs. Als de cursus nog een keer terugkomt weet ik niet zeker of ik het weer zo goedkoop maak. Je krijgt enorm veel waarde, voor bijna niks! Omdat dit thema voor mijzelf NU speelt heb ik zin om jou hierbij te ondersteunen, als jij ook wil groeien.

Let’s do this!

Voor wie tot hier gelezen heeft heb ik een kortingscode! Klik door naar MINDFUL CONFIDENCE en vul de code ‘zelfliefde’  in bij het afrekenen voor €20,- korting op je kaartje, of druk op de link hier beneden: